Cégtörténet

A Fa-Míves Kft.-t családi vállalkozásként alapította Schlosser Attila Iván építész, feleségével Schlosserné Hinléder Fels Erikával 1994-ben.

A cég teljes története jóval korábbra nyúlik vissza. Egy közel százéves, patinás asztalos üzemet vettek át, mely Esztergom Szentgyörgymező (németül Georgenfeld) nevű városrészében, a Földműves utcában volt található.

Az üzem állami fennhatóság alatt többféle néven, de folyamatosan működött, többek közt az esztergomi kályhagyár asztalos üzeme is volt. A rendszerváltás előtt itt fatömegcikket, konyhafelszereléseket, esztergályozott asztal- és TV-lábakat, (nagy mennyiségben) létrákat gyártottak. A ’90-es években történt privatizáció után, magánkézbe került a cég és ettől az új tulajdonostól bérelte a Fa-Míves Kft. a telephelyet, a gépeket, melyek közt a modernebb berendezések mellett egy majd’ százéves, működőképes Kirchner szalagfűrész is található. Minden alkalmazottat tovább foglalkoztattatott az "új" vállalat, az átvétel miatt elbocsátásra nem került sor.

1996-ban másik bérelt telephelyre: az Esztergomi Ószeminárium felújítás alatt lévő épületébe költözött a Kft. és a gépeket is megvásárolta. Ekkor a cég fő profilja műemléki épületek asztalos munkáinak készítése volt, néhány tömegcikk gyártásával kiegészítve, amiket már évtizedek óta készítettek. Ilyen volt a fa-gyöngyfüggöny, ami a ’90-es évek végéig töretlen népszerűségnek örvendett és nagy mennyiségben eladható volt.

A cég történetében új fejezet kezdődött 2003-ban, amikor Esztergom- Kertvárosba, saját 600 m2-en kialakított műhelybe költözött. A telephelyet történelmi levegő lengi be. A hatalmas épületegyüttes I. Ferenc József idején épült huszárlaktanya volt, lovardával, istállóval, és kiszolgáló személyzeti épületekkel. Az I. világháború után orosz hadifogolytábor volt ("Esztergom Tábor"), a két háború között pedig a honvéd páncélos hadosztály vette birtokba az épületeket, melyeket részben átalakítottak az új harceszközök számára. Később természetesen az „ideiglenesen” országunkban állomásozó szovjet hadsereg tartott igényt a területre. Kivonulásuk után sikerült a mintegy kéthektáros összközműves ingatlant megvenni. Jelenleg a hatalmas épületegyüttes kezdi visszanyerni az eredeti képét, hiszen a harckocsi kapuk, illetve a befalazott ablaknyílások helyére, saját gyártású és eredetivel egyező kialakítású ablakok és ajtók kerültek vissza, a tetőszerkezet is részben cserélve lett, eddig nem kevesebb, mint 100 tonna acél és 400 m3 beton lett beépítve a főépületbe.

Az „új helyen” már minden szükséges célgéppel felszerelkezve, gyakorlatilag bármilyen feladatot el tudunk végezni, s bármilyen fából készült terméket elő tudunk állítani: „a bölcsőtől a koporsóig”.